Meld deg på nyhetsbrevet!

Newsletter

Motta nyhetsbrev med oppdaterte artikler.

Navn:
E-post:

Kirkelandets kirke månedens bygg juli 2011

Kirkelandet kirke er kåret til ”månedens bygg” i juli 2011. Møre og Romsdal arkitektforening markerer arkitekturens år 2011 ved å velge arkitektoniske eksempler fra fylket – ett fra hvert tiår i forrige århundre. ”Gjenreisningsbyen Kristiansund” ble kåret som ”månedens bygg” i mai.

Kirkelandet kirke er gjenreisningskirka i Kristiansund. Atlanterhavskatedralen kalles den også.

 

Den nye hovedkirka i Kristiansund ble innviet i 1964. Da hadde hovedøya i Kristiansund, Kirkelandet, vært uten kirke i 24 år. Den forrige, en stor trekirke som sto på ”Kirktomta”, ble flammenes rov etter terrorbombingen av Kristiansund i aprildagene i 1940.

 

Det var arkitekt Odd Østby som i 1958 vant den utlyste arkitektkonkurransen om ny hovedkirke. Navnet på vinner utkastet var ”Bergkrystall i roser”.Både plasseringen av kirka og ikke minst arkitekturen var lenge gjenstand for mye diskusjon i byen. Odd Østby regnes som en av etter krigstidens store arkitekter.

 

Kirkelandet kirke markerte på mange måter en nyskaping innen norske kirkebygg og har fått en særegen posisjon i etterkrigs arkitekturen. Åpningen av kirka markerte på mange måter slutten på den mest omfattende gjenreisningsperioden av Kristiansund.

 

Kirkelandet kirke er et av de mest undervurderte og underkommuniserte byggverk i norsk bygningshistorie, sier arkitekt Sverre Sevaldsen til NRK.

 

Les mer om saken og se en videosnutt på NRK om månedens bygg i juli 2011 ved å trykke her.

 

Riksantikvaren har betegnet Kristiansund som en av Norges mest særegne gjenreisningsbyer.

 

Gravstedet ”Alders hvile” i Roligheten, like ved kirka, ble anlagt i 1800. Det er et privat gravsted for Brodtkorp-slekten, og anlagt etter kongelig tillatelse.