Meld deg på nyhetsbrevet!

Newsletter

Motta nyhetsbrev med oppdaterte artikler.

Navn:
E-post:

Kristiansund før krigen

Før andre verdenskrig startet var Kristiansund en vakker by hovedsakelig bestående av trehus. Brygger, pakkhus og store herskapshus omkranset havnebassenget. I bygatene var det butikker og bolighus.
Torget med Grand_Norges bank_Torvet 5 og Arbeiderforeningen.jpg

Den gamle trehusbyen ble regnet for å være blant de vakreste i landet.

Bolighusene var, for det meste, lange bygninger i to etasjer – kledd med stående panel. Takene var tekket med rød uglasert eller svart glasert stein, og inngangsdørene var omkranset med flotte portaler.

Den gamle byen bar også preg av å være bygd opp uten noen spesiell plan. Når et nytt hus ble satt opp, ble det reist uten særlig tanke på regulering av området. Det gjorde Kristiansund til en meget sjarmerende by, men særlig praktisk var den nok ikke.

Gatene var trange og lite fremkommelig for biler som nå var blitt en del av hverdagen. Det var behov for bedreregulering og planleggingsarbeidet var startet. Professor Sverre Pedersen i Trondheim var engasjert i arbeidet.

I Europa var det urolige tider. Den tyske krigsmakten vokste seg stor og truende. Norge ble invadert av tyske tropper 9. april 1940.

28. april 1940 kom krigen til Kristiansund. Den kom med tyske bombefly som over 4 dager drysset brann- og sprengbomber over byen. 1. mai 1940 var bombingen over. Store deler av Kristiansund lå i en rykende ruinhaug. Gjenreisningen begynte.

Lindahls plass.jpg

Reguleringsbehov

Den gamle trebyen Kristiansund var regnet for å være blant de vakreste i landet, men bar også preg av å være en by som var bygd opp uten noen spesiell plan. Når et nytt hus ble reist, var det huset som ble tilpasset naturen – ikke omvendt.

Les mer

Arkitekter i Kristiansund rundt 1900

På starten av 1900-tallet fikk Kristiansund bredere gater, men det var verken trafikkforhold eller estetiske hensyn som lå bak utvidelsen. Årsaken var nye lovbud og betingelser fra brannforsikringshold.

Les mer
Nordlandet_kirke_grunnstein_4_mars_1913.jpg

Nordlandet Kirke

Den 13. desember i 2004 kunne Nordlandet kirke feire 90 års jubileum. Hvor mange som har blitt døpt, konfirmert, har inngått ekteskap, har blitt bisatt i forbindelse med begravelsesseremoni eller besøkt kirka under gudstjenester, har vi ikke man ikke eksakt tall på.

Les mer
Rydding_Gassverktomta.jpg

Gassverket

Før gassen kom var vedovner eneste varmekilde. Vedsalget foregikk ved kaia nedenfor gassverket. Av den grunn ble kaiområdet kalt ”vedkaia”. Bøndene hogget mengder med ved som de fraktet til byen og solgte. Å hente ved var en av de mange pliktene barna hadde. Mange rodde også rundt og samlet rekved.

Les mer
Buss_1938_F_Georg Sverdrup.jpg Brannstasjon_Nordlandet_1932_NH_1997.jpg Tunnel_Nordlandet_nødsarbeid_F_NN_Martin_Odden.jpg Torget mes Christiestøtten_Sverdrup.jpg Tunnelen 1933 Gjennomslag.JPG Torget med Grand_Norges bank_Torvet 5 og Arbeiderforeningen.jpg Sykehuset_Likstua_Lasarettet_F_NM.jpg Sverdrup_Før krigen.jpg Romsdalsposten_1928.jpg Ringbussen_1937_ForoSverdrup.jpg President_Christiesgade-filatelistklubben.jpg Oljekædefabrikken_Bedehusgaten_1938_F_Berserk Frabrikker.jpg Nordsundbroa_bygging_F_Bernt_Gulla.jpg Nordsundbroa_1938_F_Georg_Sverdrup.jpg Nordlandet_kirke_grunnstein_4_mars_1913.jpg Nordlandet skole_F_Georg Sverdrup.jpg Musikkorpset_Tempo_1933_F_NN.jpg Museet_Gamle_F_KH_IV.jpg Middelskolen_F_Georg Sverdrup.jpg Marmorgården_F_Georg Sverdrup.jpg Lyhsalmenningen_1910.jpg Lindahls plass.jpg Lindahls plass_Kaibakken_F_KH_IV.jpg Latinskolen_02.jpg Langveien2_Metoidistkirken-filatelistklubben.jpg Langveien - Filatelistklubben.jpg Krsund_Sentrum_1938.JPG Kr.sund_1930-tallet.jpg Kommunebygningen sett fra Grand_Foto_Nils Nilsen.jpg Knudtzongården.JPG Kirkelandet_1935.jpg Kirka_1878_F_Engvig_NM.jpg Jordfaldgarden_F_Utsnitt_Georg_Sverdrup_NM.jpg Innlandet_Spanskesmuget_F_Helge_Breivik.jpg Hauggaden-filatelistklubben.jpg Gamle sykehuset_Foto_Engvig.jpg Gamle Grand Hotell_Nr2_1909.jpg Flyfoto_KSU_1930årene_Sverdrup.jpg Fisktrappa_1930_Crop_Foto_Sverdrup_NM.jpg Fergemann1.jpg Ferge_Gisle_Kvalvåg_1950.jpg Ferge_Gaute_Kristiansund_1932F_G_Sverdrup.jpg Enggaten_Folkeskole.jpg Enggaten skole.jpg Enggaten skole_2_F_Ukjent_NM.jpg Borgenes_1930_tallet_F_Søren_Gundersen.jpg Bil_1939.jpg BF Trygge_Gjemnes_1938_F_Odd Marsteen.jpg Badet-Marstrands gate.jpg Allanengen_1930 årene.jpg