Meld deg på nyhetsbrevet!

Newsletter

Motta nyhetsbrev med oppdaterte artikler.

Navn:
E-post:

Nytt museum

Før andre verdenskrig krigen hadde museet et hus med en naturhistorisk samling like i nærheten av hovedkirka på Kirkelandet, nærmere bestemt der Kunstforeningen har sine lokaler i dag. Huset gikk tapt under bombingen.
Den gamle museumsbygningen i Folkeparken - Foto: Petter Ingeberg

De gamle tømmerhusene Almskårstua, Stabburet, Kvenna og det gamle Vardetårnet fra 1808, som alle var i museets eie, «overlevde» krigen.

Det ble lenge arbeidet med planer for plassering av et nytt museum. En tid var det snakk om å gi museet tomt mellom Prost Schaanings gate og Lars Guttormsens gate – der kommunen hadde pukkverk under krigen. De planene ble det ingenting av.

Det var først da kommunen ervervet tomtegrunn like ved Glærumgården i Knudtzondalen at det ble fart i sakene. Der ble det i 1959 oppført et nytt museumsbygg på 415 kvadratmeter. Arkitekt for det nye museet var Theo Volckmar.

I 2004 var museet på flyttefot igjen, og denne gangen ble det liggende i det tidligere Omegasenteret i Storgata. Parallelt med dette har arbeidet startet med å finansiere bygging av et nytt museumsbygg.