Meld deg på nyhetsbrevet!

Newsletter

Motta nyhetsbrev med oppdaterte artikler.

Navn:
E-post:

Kumlokk

Når man skal se på kunstverk må man som regel rette blikket frem eller opp. Unntaket er når man skal beskue gatekunst. Da må man rette blikket ned. Av den grunn er det mange som ikke legger merke til detalj­rik­dommen i de mange kumlokkene vi passerer på vår vei.
Kumlokk

Kumlokk er det mange av, også i Kristiansund. Det finnes over en million bare i Norge og de lages i ulike motiv. Lokkene er som oftest laget av støpejern, men finnes også i stål og betong. Dette gjør dem sterke og billige, men også tunge. De veier som regel over 50 kg, både fordi dette hjelper til å holde dem på plass når det passerer tung trafikk og på grunn av materialet de er laget av. Derfor er det som regel et hull på kanten slik at man kan komme til med en kumlokkskrok for å få åpnet dem.

På begynnelsen av 1990-tallet ble det lansert muligheten for å støpe kumlokk med lokale motiv. Kristiansund ble med på dette og det første ”lokale kumlokket” kom i 1992 med klippfiskkjerringa som motiv. Senere er motivet justert slik at dagens kristiansundslokk viser Sundbåten, Klippfiskkjerringa og Kirkelandet Kirke. I tillegg står kommunenavnet og årstallet 1742.

Drar man til andre byer og steder kan man finne andre lokale motiv. Det kan være kommunevåpen, bygninger og andre landemerker. Som eksempel er det på de lokale kumlokkene i Ålesund laget et motiv med jugendstilrelieff.

I tillegg til de lokale kumlokkene er det også flere andre generelle motiv som brukes over hele landet.

I byen Ferrara i Nord Italia finner man det internasjonale kumlokkmuseet, Museo delle Ghise. Der samles det lokk fra hele verden.

I den støpte gatekunsten i Kristiansund finner vi i tillegg til kumlokkene, eksempler på informasjonsplater som er nedfelt i gatelegemet. Langs gangfeltet på den nye storkaia finner vi de fleste. Her er det foreløpig plater om Storkaia/Arnulf Øverlands gate, Norges første Fishanbu og kommunesammenslutningen Kristiansund/Frei.

Voksne er ikke så flinke til å se detaljrikdommen i gatene. Barn derimot, har en helt annen observasjonsevne og får ofte med seg slike detaljer. I tillegg til at kumlokkene har ulike mønstre så er de spennende fordi det går an å slippe småstein ned i hullene på siden.