Meld deg på nyhetsbrevet!

Newsletter

Motta nyhetsbrev med oppdaterte artikler.

Navn:
E-post:

Kirkelandet kirke

Den nye hovedkirka i Kristiansund, gjenreisnings kirka, ble reist i 1964. Da hadde hovedøya i Kristiansund, Kirkelandet, vært uten kirke i 24 år. Den forrige, en stor trekirke som sto på ”Kirktomta” ble flammenes rov etter terrorbombingen i aprildagene i 1940.
Kirkelandet_kirke_Crop_F_KK.jpg

Frem til gjenreisningskirka sto ferdig fungerte Nordlandet kirke som hovedkirke og i tillegg ble en del andre lokaler brukt som midlertidige kirkebygg.

Det var arkitekt Odd Østby som i 1958 vant den utlyste arkitektkonkurransen om ny hovedkirke. Navnet på vinner utkastet var ”Bergkrystall i roser”.

Både plasseringen av kirka og ikke minst arkitekturen var lenge gjenstand for mye diskusjon i byen.

Kirkelandet kirke markerte på mange måter en nyskaping innen norske kirkebygg og har fått en særegen posisjon i etterkrigs arkitekturen.

Odd Østby regnes som en av etter krigstidens store arkitekter.

Gravstedet ”Alders hvile” i Roligheten, like ved kirka, ble anlagt i 1800. Det er et privat gravsted for Brodtkorp slekten, og anlagt etter kongelig tillatelse.

Relaterte bilder

Kirkelandet_kirke_Crop_F_KK.jpg Kirkelandet_kirke.jpg Kirkebygging.jpg Rådhuset_Utkast_Cappelen_F_KK.JPG Rådhuset_Utkast_J_Quam_F_KK.JPG Rådhuset_Utkast_Lars_Björke_F_KK.JPG Rådhuset-utkast.jpg Rådhuset.jpg